Yangın raporu olarak bilinen itfaiye raporu binaların iskan ve işletme ruhsatı alması için gerekli belgelerden birisidir. Belgenin tam adı İtfaiye raporu ya da İtfaiye Uygunluk Belgesidir. Bu belge, tüm işletmeler için zorunlu tutulan bir belgedir. BLN Yangın Eğitim ve Danışmanlık olarak İtfaiye Raporu (uygunluk Belgesi) ihtiyaçlarınıza anahtar teslim çözümler ile hizmetinizdedir. İletişim bilgilerimize ulaşmak için tıklayınız
İtfaiye Raporu (Uygunluk Belgesi) Neden Gereklidir?
İtfaiye raporunun amacı, kamu kurumu, özel kurum – kuruluşlar, dernekler ya da işletme olarak tabir edilen tüzel kişiler ve gerçek kişiler için yangını önleme, yangın çıktığında en az hasarla yangını söndürme olarak açıklanabilir. Yani yangının olabileceği tüm ev ve işyerleri, yapılar içindir.
Tüm yapılar, yangın riski ile karşı karşıyadır. Yangın raporu, her türlü yapının tasarımı, iskanı, işletim biçimi, bakımı ve yapının kullanım amacı göz önüne alınarak çıkarılır. Amaç, tüm yapıların Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uygun olmasını sağlamaktır.
İtfaiye raporunun tedbir amacının dışında bir işlevi daha bulunur. Bu da yangın olduğunda yangının en az can ve mal kaybı ile söndürülmesidir. Yangının en az hasarla söndürülmesi için söz konusu yapının, mümkün olduğunca Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uygun şekilde tasarlanması gerekir.
İtfaiye Raporu (Uygunluk Belgesi) Nereden Alınır?
İtfaiye ya da yangın raporu almak için öncelikle ilgili ilin Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği’ne ön kayıt/başvuru yapılması gerekir. Eğer yapı ilçede ve izin alınacak kurum İlçe Belediye Başkanlığı olarak belirlenmiştir. Yapılan başvuru, ilgili yapıyı “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uygun şekilde düzenlendi, denetlemeye uygundur” anlamına gelir. Bu, ilk aşamadır.
İkinci aşama, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği’nden ekiplerin, denetleme için ilgili yapıya gelmesidir. Yapı, incelemeye alınır ve mevzuata uygun olup olmadığı tespit edilir. Yapı, mevzuata uygunsa ruhsat, başvuru sahibi tarafından bizzat alınmalıdır.
Danışmanlık Hizmeti Neden Gerekli?
Ülkemizde, mevzuat ve yönetmelikler belli aralıklarla güncellenmektedir. Ayrıca beş yaş üstü pek çok bina ve yapı, farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Yapının her dönüşümü, mevzuata göre düzenleme gerekmektedir. Kişi aynı yapıda aynı işi devam ettirse dahi güncellemelerden kaynaklı değişikliklerden etkilenir.
Yangın raporu alınmayan binaların işletmeye ya da iskana devam etmesi durumunda yüksek miktarda idarî para cezaları kesilir. Yangın raporu olmadan işletmeye devam edilen yapılar hakkında iş yeri kapatma, inşaat ise yapı ruhsatı iptali gibi ağır cezalar bulunmaktadır.
BLN Yangın Eğitim ve Danışmanlık, 35 yıllık tecrübesi ile tüm mevzuat ve yönetmelikleri sizin için takip eder, gerekli değişiklikleri işletme ve kuruma uygun olarak önerir. Ruhsatın alınmasına kadar ki tüm süreç BDL Danışmanlık gözetimindedir.