Yangın güvenlik eğitimleri, yangını önleme, yangının nedenlerini ön görme, yangın sırasında yapılacaklar ve yangını en az hasarla söndürme amacıyla verilmektedir. Bu eğitim hem teorik olarak verilir hem de uygulaması yaptırılır. Herkesin alması gerekli olan eğitim, 2007 çıkan karar ile zorunlu hale getirilmiştir.
Yangın Güvenlik Eğitimi İş Yerleri için Zorunludur
Yangın güvenliği 19.12.2007 tarihli 26735 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan “Binaların Yangında Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamında yeniden değerlendirilmiştir. Buna göre Yangın Güvenliği Ekipleri oluşturulması, ekipmanların temini ve bu ekipmanların kullanılması kısaca temel yangın eğitimi zorunlu hale getirilmiştir. Bu eğitim yine mevzuata bağlı kalınarak senede en az bir kez yangın tatbikatı yapılması tüm iş yerleri ve okullar için zorunludur.
Yangın güvenliği tatbikatı, yangın eğitimi alan kişilerce yapılmalıdır. Bu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 09.12.2003 tarih ve 25311 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği 8. Madde (b) bendinde açıkça belirtilmiştir. Yönetmelik şu şekildedir: “İşverenin ilkyardım, yangınla mücadele ve tahliye işleri için, işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeleri dikkate alarak, bu konuda eğitimli, uygun donanıma sahip yeterli sayıda kişiyi görevlendirmesi gerektiği” dile getirilmiştir.
Yangın güvenliği eğitimi, değişen teknoloji ve yapı unsurları dikkate alınarak sürekliliği olan bir sertifika değildir. İlgili mevzuata göre verilen sertifikalar bir (1) yıl geçerlidir. Bir yılın sonunda, bu eğitimin tekrarlanması gerekir. Güncel bilgilere ulaşım, ekipmanların geliştirilmesi nedeniyle bu eğitimlerin tekrarlanma kararı alınmıştır.
Yangın Güvenliği Eğitimi Çeşitleri Nelerdir?
Yangın güvenliği eğitimi, temel yangın eğitimi, uygulamalı yangın eğitimi ve ileri yangın eğitimi olarak verilmektedir. Eğitimin içerikleri şu şekildedir:
Temel Yangın Eğitimi: İşletmeler, tüm tüzel kişilikler, okullar, tesisler, fabrikalar, oteller için zorunlu olan eğitim bu eğitimdir. Eğitim, 18 yaşını geçmiş, ruhen ve bedenen sağlıklı herkes tarafından alınabilir. Eğitimi alan kişiler, 25311 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan zorunlu tatbikatı gerçekleştirebilirler. Temel yangın eğitimi, eğitim saatinin yarısı teorik yarısı uygulamalı şekilde verir. Eğitimin kapsamı şu şekildedir:
- Yanma / yangın teorisi
- Yangın önleme çalışmaları
- Yangının sınıfları
- Yangın söndürme teknik ve yöntemleri
- Yangın söndürme ekipmanlarının kullanımı
- Yangın konusunda bilinmesi gereken püf noktaları
Alınan eğitimden sonra kursiyere “Temel Yangın Eğitimi’’ sertifikası verilir.
Uygulamalı Yangın Eğitimi: İşletmeler, tüm tüzel kişilikler, okullar, tesisler, fabrikalar, oteller; kısaca tüm yapılarda bulunması zorunlu olan yangın söndürme ekipmanlarının nasıl kullanılacağının eğitimi verilmektedir.
İleri Uygulamalı Eğitimi: Yangın riski olan fabrikalar ve sanayii alanları için verilen eğitimdir. Personelin hem can sağlığı hem de ilgili işletmenin devamı için önemlidir. Bu eğitimin amacı, personelin itfaiye ekipleri gelene kadar yangını kontrol almasını sağlamaktır. İleri uygulamalı eğitimde ilk yardım ekipmanlarının nasıl kullanılacağı da öğretilmektedir.
Yangın Güvenliği Eğitimi Hangi Kurum Tarafından Verilir?
Türkiye’de her yıl 140 binden fazla yangın oluşmakta, bu yangınların çok önemli bir kısmı ise ev ve küçük işletmelerde meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalar ve raporlara göre bu yangınların %80’lik bir kısmı engellenebilir ya da can ve mal kaybı en aza indirilebilir.
Tüm bunlar göz önünde bulundurularak çeşitli kurumlar tarafından yangın eğitimi verilmektedir. Yangın eğitimi, İş Güvenliği kapsamındadır. Teorik yangın eğitimi, temel – uygulamalı – ileri yangın eğitimi dahil olmak üzere tüm eğitimler, tecrübeli iş güvenliği uzmanları tarafından verilmektedir.
Yangın eğitim, can ve mal kaybını en aza indiren, önemli bir eğitimdir. Bu nedenle işinde uzman, tecrübeli kurumlar tarafından verilmelidir. BLN Yangın Eğitim ve Danışmanlık 35 yıllı tecrübesi ile bu eğitimleri vermektedir.