trende

Yangınla Mücadele Tesisatının Periyodik Kontrolü

İşyeri bina ve eklentilerinizde mevcut yangın söndürme sistemlerinin uzun sürelerde test edilmemesi, tesisat tasarımından sonra meydana gelen yapısal değişiklikler, üretim yöntem ve süreçlerinin değişmesi ve yeni ihtiyaçların ortaya çıkması gibi durumlarla birlikle belirli periyotlarda sistemler teste tutulmalı ve analiz edilmelidir.

25 Nisan 2013 tarih ve 28628 sayılı resmi gazetede yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamına girenlerin, bahsedilen mevzuatta belirtilen sürelerde ve yetkili kişilerce periyodik kontrolü zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca aynı husus Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğin Yangın söndürme sistemleri başlıklı 7. bölümünde de dile getirilmiştir.

İşletmenizdeki yangınla mücadele tesisatlarınızın ve ekipmanlarınızın periyodik kontrolü firmamız bünyesinde yer alan yetkili ekiplerimizle Projede belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak ,  TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.

İlgili kontrol sürecinin tamamlanması akabinde yetkili birimlere sunulmak üzere geçerli tesisat uygunluk raporu düzenlenir

İşin yürütümü esnasında kullanılan ve iş ekipmanı kapsamına giren makine, alet, tesis ve tesisatlar ilgili mevzuatta öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetlerine genel olarak periyodik kontrol denilmektedir.

Ülkemizde periyodik bakım ve kontrole ilişkin çeşitli normlarda yasal düzenlemeler bulunmaktadır. İlgili düzenlemeler yöntemsel olarak standartlarla desteklenmiştir.

İşletmelerin kuruluş aşamasında alınan gerekli izin ve ruhsat süreçlerinin akabinde ilgili şartların sürdürülmesi açısından periyodik kontrol kaçınılmazdır.

25 Nisan 2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamına girenlerin, bahsedilen mevzuatta belirtilen sürelerde ve yetkili kişilerce periyodik kontrolü zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca aynı husus Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin Yangın söndürme sistemleri başlıklı 7. bölümünde de dile getirilmiştir.

İşletmelerdeki yangınla mücadele tesisatlarının ve ekipmanlarının periyodik kontrolü yetkili ekiplerle tasarımda belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak ,  TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmalıdır.

İlgili kontrol sürecinin tamamlanması akabinde yetkili birimlere sunulmak üzere geçerli tesisat uygunluk raporu düzenlenmelidir.

Periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesi aşamasında

  • İlgili standart içeriklerine uyulmaması
  • Periyodik kontrolü gerçekleştiren kişilerin ilgili mevzuatta yer alan şartları tamamlamaması
  • İş ekipmanı kapsamına giren makine, alet, tesis ve tesisatların merkezi sistemde kayıt altına alınmaması
  • Raporlama formatının belirlenen standartlara uygun olmaması

gibi majör eksikliklerle birlikte tesisatın analiz edilmemesi, kolon izometrisinin ve hidrolik yapısının uygunluğunun belirlenmeden sürecin tamamlanması gibi minör eksikliklere sıkça rastlanılmaktadır.

Sonuç olarak özellikle yangın tesisatının periyodik kontrolü kesinlikle evrak ve rapordan oluşan bir prosedür olarak değerlendirilmemelidir.

Whatsapp
Nuri Bilen
Nuri Bilen
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?